In de eerste plaats wil de redactie zoveel mogelijk creatieve bijdragen publiceren, waarbij werk van grotere omvang in beginsel geen bezwaar is. Nu is de belofte om scheppend werk te brengen nogal speculatief, daar de redactie niet alleen afhankelijk is van de kwaliteit der bijdragen maar ook van de hoeveelheid beschikbaar materiaal.
Het ligt niet in de bedoeling romanfragmenten te brengen, daar het lezen van incomplete stukken een zinloze bezigheid is.
In de toekomst zullen ook enkele vertalingen van in Nederland vrij onbekend werk worden gebracht, dan wel van schrijvers die iedereen kent maar die niemand gelezen heeft.
Zoals ook reeds in de bekendmaking van het verschijnen van Raster (Merlyn, IV, 6) werd opgemerkt, zal de publicatie van structurele analyses worden voortgezet in het nieuwe tijdschrift. De basis wordt echter verbreed door het opnemen van regelmatige bijdragen over film en nieuwe muziek, alsmede door publicatie van een losvaste rubriek over de wetenschap van het boek, waarin een beschrijving van uitgaven (en varianten daarin) der moderne Nederlandse letterkunde zal worden gegeven. Hiermee wordt in Raster 2 een begin gemaakt.
Voorts zal een vaste medewerker elk trimester bij wijze van documentatie alle literaire en literair-wetenschappelijke uitgaven van erkende Nederlandse en Vlaamse uitgevers noteren, (eveneens Raster 2 e.v.)
Incidenteel wordt een zijsprong gemaakt naar verwante kunsten of wetenschappen die, wat begrippenapparaat, methode enz. betreft, interessante vergelijkingsobjecten vormen voor literatuur en literatuurwetenschap.

 

Redactie