ankerstenen Bouwstenen voor kinderen, gemaakt van baksteen, voorloper van lego, oefende het oog voor klassicisme.

broodje woerden Een broodje tartaar, zo genoemd in de jaren volgend op de treinramp nabij Woerden, begin jaren zestig.

dooier (dubbele) Inhoud van een ei, bestaande uit eiwit en twee gele dooiers. Bereidde de aanbreker van het ei onveranderlijk een verrassing en een beter humeur. Aan de iets gerektere eivorm kon men zien of er een d.d. ophanden was. Meer in het algemeen zijn de kleine natuurwonderen die het humeur verbeteren in aantal afgenomen. ‘Humeur (goed)’ zou over enkele decennia nog wel eens een lemma voor een Rasternummer kunnen opleveren.

driekwartbroek Broektype verwant aan drollenvanger en knickerbocker (zie aldaar), van dunnere stof, zonder elastiek of gespen. Bezet collectief geheugen van de naoorlogse generatie, want werd door al haar moeders gedragen tijdens vakanties in Lunteren of op Tessel, toen nog Texel.

drollenvanger Broektype zoals in de overlevering gedragen door Kuifje. Sinds uitsterven van de d. lijkt ook de mannenkuit in onbruik.

duimen Manier om beide om elkaar te draaien waarna iets zou lukken. Verworden tot herkenningsgebaar van televisieshow.

knickerbocker Broektype verwant aan de drollenvanger (zie aldaar) en de driekwartsbroek (idem), maar dan met gespen in plaats van elastiek, waardoor de overgang van broek naar kuit geleiderlijker liep.

lonken Wijze van blikken vangen en werpen, beoefend door vrouwen en mannen van de verkeerde kant (zie aldaar). Gelijktijdig uitgestorven met de uitrukking ‘o la la’, met ‘leven in schande’, ‘lichte zeden’, ‘je lichaam veil geven’, ‘ontmaagden’, ‘een vrouw nemen’ en waarschijnlijk ook ‘biechten’.

partnerruil In onbruik geraakte verlichtingsgedachte, stoelend op de idee dat mensen georganiseerd tot sexuele hervorming kunnen komen (zie aldaar).

penny-shoe Schoeisel, gedragen door alle meisjes op gymnasia, tot ongeveer 1969. Stevig gehakte schoen met muntststuk tussen sluiting en tong.

perronkaartje Kon men (tot begin jaren vijftig?) het klaarblijkelijk afgesloten treinperron mee op. Sinds afschaffing van het p. is ook het wegbrengen naar en afhalen van de trein in onbruik geraakt.

putjesvoetbal Met tennisbal voetballen, met als goals rioleringsputjes in de trottoirrand van de Geulstraat (Nieuw-Zuid, Amsterdam). In onbruik geraakt door parkerende auto’s.

roxy Sigarettenmerk waarvan de letters bij mooie dagen aan de hemel verschenen door toedoen van z.g. letterpiloot (neologisme). Soms ook Lexington.

sexuele hervorming In onbruik geraakte verlichtingsgedachte, stoelend op de idee dat mensen in het reine zouden kunnen komen met hun verlangens.

spiegelei Rond, wit schildje met rode cirkel erin, opgeheven door conducteurs om trein tot bewegen te bewegen.

verkeerde kant Daar kon men van zijn als men als een man van een man hield.